Kurzusaink
 
   

Játék a térben

 

A színháznak az egyik legfontosabb összetevője a tér, amelyben a játék zajlik. A színház egyik meghatározása szerint ugyanis az, amikor valaki úgy csinál valamit egy térben, hogy valaki más figyeli. Innen származik az egyik leghíresebb színházi rendező, Peter Brook könyvének a címe: Az üres tér.

A színházi tér sokféle lehet, egy kis szobától hatalmas színpadokon át az utcáig vagy az erdőbeli tisztásig. A térnek, amit az előadók helyszínül választanak, üzenete van.

Hogyan válasszak teret az akciómhoz? És mit csináljak egy adott térben? Hogyan csináljam azt úgy, hogy kifejező legyen? Hogyan tudom befolyásolni azt, hogy a nézők mire figyelnek?

Különböző terekben másképp érzékelem magamat, és másképp a többieket. A terek felfedezése önmagunk és egymás felfedezése is.

Olyan színészi készségfejlesztő feladatokat és játékokat próbálunk ki, amelyek erre hívják fel a résztvevők figyelmét. A workshop során a résztvevők egy saját maguk által választott térben megterveznek és végrehajtanak egy térspecifikus színházi akciót (jelenetet) is.

 

A kurzus helyszíne Budapest egyik legizgalmasabb színházi tere, a Bakelit Multi Art Center, az első pesti gyárszínház. A Bakelit egy félig ma is működő gyártelep közepén, valaha szintén gyárcsarnokként működő épületben jött létre. Ugyanakkor építészetileg az egyik legmodernebb budapesti színház három játszóhellyel, és egyéb, workshopok lebonyolítására alkalmas helyiségekkel.

 

A kurzus vezetője: Juhász Bálint

 

Időtartam: 2 alkalom, összesen 18 óra
Időpontok: október 31., november 1. 10 órától 19 óráig

Helyszín: Bakelit Multi Art Center
Résztvevők száma: minimum 10 fő, maximum 16 fő
Részvételi díj: 11.000 Ft

Jelentkezési határidő: október 23.
 

Jelentkezés: melchiades.csoport@gmail.com